Sommatie exploot

Lukt het maar niet om een debiteur te verplichten om tot betaling over te gaan? Als je het minnelijk incassotraject doorlopen hebt dan kan je een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder gaat dan proberen om via de rechtbank alsnog je geld te halen. Dit gebeurt in eerste instantie met een sommatie exploot. Dit is een aanmaning via een gerechtsdeurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder zal de debiteur persoonlijk bezoeken om aan te geven dat de debiteur nog een openstaande verplichting heeft.

Een sommatie exploot is soms al voldoende om geld te verhalen

Uit ervaring weten we dat een bezoek van de deurwaarder indruk maakt. Dit maakt vaak meer indruk dan een telefonisch gesprek of een brief. Doordat een deurwaarder ter plekken langsgaat kan hij ook beoordelen hoe de situatie is. Deze informatie kan je helpen of het wel slim is om een traject in te gaan. Soms blijkt dat een debiteur helemaal niet meer op de locatie woont. Of dat een debiteur met de noorderzon vertrokken is naar het buitenland. In zo’n situatie wordt het al een stuk lastiger om je geld te verhalen. Het kan dan de vraag zijn of het de moeite waard is om naar de rechtbank te stappen.

Een sommatie exploot is meer dan alleen een brief

Een gerechtsdeurwaarder doet dus meer dan enkel een brief sturen of iemand bellen over een openstaande post. Er wordt persoonlijk een bezoek gebracht aan de debiteur. Het gebeurt regelmatig dat een bezoek van de deurwaarder ervoor zorgt dat de rekening betaalt wordt. De ontvanger neemt dit signaal serieus en besluit alsnog om de rekening te betalen. De schuldenaar ziet dit soms als een laatste kans en wil de gang naar de rechtbank voorkomen. Daarnaast weet je als ondernemer zeker dat je er alles aan hebt gedaan om de factuur te innen. De rechtbank wil dit namelijk ook weten.

Een sommatie exploot betekenen

Ben je van plan om een gerechtsdeurwaarder in te zetten? Dan kan je een sommatie exploot betekenen. Er wordt ook een officiële akte opgemaakt en deze wordt overhandigd tijdens het bezoek. Als er financiële problemen zijn bij de debiteur dan kan er eventueel een betalingsregeling getroffen worden. Dit is vaak dezelfde dag nog mogelijk. We zien vaak dat een sommatie exploot soms dezelfde dag nog voor succes zorgt. De rekening wordt zo alsnog betaalt en dit was tenslotte alles wat je wil bereiken. Maak gerust een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.